Ons Bedrijf

Ons land is gelegen in Vorstenbosch, op hoge zandgrond, achter de rivier de Leigraaf. Daar telen wij een breed assortiment aan groenten. Van bloemkolen, prei en peultjes tot sla en bospeen. Omdat wij zo veel teelten  op ons land hebben, telen wij van alles betrekkelijk kleine hoeveelheden, waardoor ons bedrijf een zeer afwisselend landschap biedt.


Prei

In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische of synthetische middellen. In het kort komt het erop neer dat wij geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook zijn al onze produkten vrij van genetische manipulatie. Maar liever vertellen wij wat we wel doen ! Wij proberen te zorgen voor een zo gezond mogelijke plant in een zo gezond mogenlijke omgeving. Eigenlijk is het net als bij mensen; als je je goed voelt, wordt je minder snel ziek. Maar, hoe doen wij dit dan?

Ten eerste gaan wij anders om met de bodem. Wij zien de bodem als een levend geheel van regenwormen, schimmels, mijten en andere voor het blote oog onzichtbare beestjes. Bestrijdingsmiddelen en grondbewerkingen hebben hier een negatief effect op en dus proberen wij hier zorgvuldig mee om te gaan. In plaats van kunstmest gebruiken wij echte mest. In tegenstelling tot kunstmest, voedt echte mest niet rechtstreeks de plant, maar eerst de bodem. De plant groeit daarna op het leven in de bodem.

Op de tweede plaats proberen wij het de plant naar de zin te maken. We zoeken sterkere rassen voor de groenten die wij telen. Ook is al ons poot- en plantgoed van biologische kwaliteit, want een goed begin is het halve werk. Kunstmest zorgt voor een snelle groei, wat een slappe plant veroorzaakt; bij ons krijgt een plant langer de tijd. Door te schoffelen geven we de plant niet alleen de ruimte om te groeien, maar ook maken we de bovenste laag in de bodem er los en luchtig mee. Door dezelfde groenten niet jaar na jaar op dezelfde plek te laten groeien, voorkomen we dat de plant last krijgt van allerlei bodemziekten.

Ten slotte kijken we ook naar de omgeving. Braak liggende stukjes zaaien we in met groenbemester. Op het land zaaien we stroken bloemen. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar er komt ook nog een heleboel leven op af. Deze insecten krijgen bij ons de kans, omdat wij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Zo proberen wij een zo rijk mogelijke evenwicht te bevorderen, zodat schadelijke insecten niet de kans krijgen massaal op te duiken.

Om u te garanderen dat wij echt biologisch werken, worden wij gecontroleerd door stichting SKAL.

Gebouwd met Drupal