Begin 2015 - groter, beter en sneller ;-)

Vorig jaar hadden we 2 Ha in gebruik, terwijl het perceel 3,5 Ha groot is. Komend jaar nemen we de overgebleven 1,5 Ha ook in gebruik. Dat wordt een hele uitdaging.

Tunnelkas

We hebben een tunnelkas gekocht. Hierdoor kunnen we 2 weken eerder de eerste groenten oogsten. De kas is 300 m² groot, 50 x 6 meter. Er staat nu al raapsteel, paksoi, koolrabi, diverse kleuren sla en spinazie in. We hebben nog een klein stukje over gehouden. Daar komt rode en groene tuinmelde.

Tuinmelde is een gecultiveerde variant van het onkruidje melde. En daar hebben we genoeg van! Dus als de gewone melde zich zo thuis voelt op ons bedrijf, dan moeten we de tuinmelde eens uitnodigen dachten we.

Drainage

Van de 2 Ha die we vorig jaar in gebruik hadden is ongeveer 1¼ Ha hooggelegeen zwarte, vruchtbare eerdgrond. De rest van het perceel wordt steeds lager gelegen. Dat hebben we in 2014 gemerkt. Hele stukken prei, sla, mais en pompoen hebben onder water gestaan na zware regenval in augustus. En voor groenten is het dan einde verhaal. De wortels van de planten krijgen geen lucht meer en sterven af. Het gewas groeit dan nauwelijks meer.

Om verder leed te voorkomen en de laagst gelegen 1,5 Ha van het perceel in gebruik te kunnen nemen, hebben we besloten dat gedeelte van het land te draineren. Peilgestuurde drainage dan, wel te verstaan. Dan worden alle drains aangesloten op één hoofddrain. Aan het einde van deze hoofddrain komt dan een in hoogte verstelbare uitloop. Zet je de uitloop op z'n laagste stand, dan loopt de drainage maximaal leeg. Zet je de uitloop op z'n hoogste stand, dan blijft de grondwaterstand onder het perceel hoger en kan je water bufferen voor drogere tijden.

Reacties (2)

ziet er goed uit maar wat een werk.succes.Hennie.

Inderdaad n heel werk, maar goed om te zien en lezen dat er zoveel wordt gedaan voor onze groenten. We zjij er nog altijd erg blij mee!

Gebouwd met Drupal